Generella principer beskriven genom ITP avdelning 2

ITP-avtalet består av flera försäkringsdelar. Varje del har sina egna inmatningsuppgifter och delarna är avgränsade med linjer. Delarna inleds med en rubrik med en tillhörande ”kryssruta”. Om du inte vill att systemet skall beräkna en viss förmån, tar du bort förmånens tillhörande ”kryss”. De delar inom avtalet som normalt ingår, är markerade när kalkylen påbörjas.

ITP beräknas för dem som har ett avtal med den avtalsenliga pensionsåldern 65 år, d v s de allra flesta. Om en annan uttagsålder än 65 år väljs, kommer den beräknade förmånen att omräknas till vald uttagsålder. Uttagstiden är normalt livsvarig, men systemet hanterar för ITP även temporära uttag. Om sådana uttag görs, omräknas förmånen med Tryggandelagens grunder som bas. Tjänstetidsfaktorn föreslås utifrån uppgiften ”Arbetat sedan” på sidan Grunduppgifter, men den kan justeras antingen genom att på fördjupningssidan ange hur länge personen har varit ansluten, eller genom att låsa upp hänglåset och manuellt mata in önskad tjänstetidsfaktor. Det finns även möjlighet att ange den ibland avvikande tjänstetidsfaktorn för lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp. Funktionaliteten för denna är lika. Inmatning vid ”hänglåsfält” beskrivs under ”Generellt”. Tjänstetidsfaktorn anger hur stor del av den maximala förmånen som personen skall få. Det är den faktor som uppnås vid 65 år, inklusive eventuell tid vid slutbetalning, som skall anges.

För ITP (liksom för övriga relevanta förmånsbestämda pensioner) finns uppgifterna Inbetalas till och Slutbetalas. Inbetalas till gör det möjligt att antaga att inbetalningen till den förmånsbestämda pensionen avbryts före förmånens avtalade uttagsålder och därmed kan pensionen prognostiseras även när pensionsavtalet upphör långt före slutbetalningsåldern (ofta 62 år). Av olika skäl är det inte alltid önskvärt att slutbetala. Avmarkera valet Slutbetalas om ingen slutbetalning skall göras.

ITPK finns av två typer, ursprunglig form och egenpension. Idag är det enbart egenpensionen som är aktiv och för den ursprungliga räcker det att aktivera denna pensionstyp samt ange storleken på förmånen. Egenpension är en kapitalbildande förmån och om ett intjänat kapital är känt rekommenderar vi att detta anges för att du skall ha ett korrekt ingångsvärde för den framtida prognosen. Då ett kapital anges kommer avsättningar att göras framåt i tiden, samt retroaktivt från det datum som har angetts vid kapitalets datering. Om inget kapital är angivet beräknas intjänandet istället från den månad som är angiven i ”Ansluten sedan”. Uttag görs från den ålder som anges vid Uttagsålder och så länge som anges i Uttagstid. För de fall inbetalningen skall avslutas före uttagets start kan detta anges, samt om slutbetalning är relevant. Om rutan "Återbetalningsskydd valt" inte är markerad, tilldelas arvsvinster framåt i tiden.

Fliken Efterlevande. Om ITP:s familjepension skall beräknas anges det genom att markera ”kryssrutan” Familjepension. Denna är förvald. Det finns möjlighet att avstå från den och om det har gjorts, skall fribrevets månatliga förmån anges i det tillhörande fältet. Familjepension ges till de efterlevande enbart om personer som har/har haft en lön som överstiger 7,5 IBB.

Om återbetalningsskydd har valts för egenpensionen, registreras önskade uppgifter om den. Ifall ett kapital har registrerats på fliken ålderspension kommer det att föreslås, men det går också att låsa upp fältet och ange ett annat kapital. Med kapitalet som bas tillsammans med vald uttagstid kan en förmån beräknas. Återbetalningsskyddets förmånstagare skall också anges. Om det skall falla ut enligt avtalets prioritetsordning är det smidigast att låta grundalternativet Standard kvarstå, annars väljs något av de andra förmånstagaralternativen. Se alltid till att du har korrekta familjeuppgifter registrerade.

Familjeskydd. Premien för familjeskyddet belastar ITPK-premien och inom ITPK finns det två varianter. Typen ”Nytt” avser det skydd som 2007 infördes tillsammans med det nya ITP-avtalet och där premierna är åldersberoende. För nytt familjeskydd kan skyddets storlek och uttagstid variera. Om personens familjeskydd är ”Gammalt”, är valalternativen färre.

Tjänstegruppliv. Markera om personen har en tjänstegrupplivförsäkring enligt avtalet.

Fliken Övrigt. På sidan anger du personens uppgifter rörande en eventuell tiotaggarlösning. Du kan ange intjänade fribrevsvärden och de kommer beaktas när personens kvarvarande ITP-försäkring beräknas. I rutan Noteringar kan du ange uppgifter om den aktuella ITP-inmatningen. Uppgifterna skrivs inte ut, utan är en minneshjälp för ditt eget arbete.

Försäkringsinformation som importeras från mislifefiler läggs alltid på sidan Försäkringar. De försäkringar som tillhör det aktuella tjänstepensionsavtalet visas emellertid även längst ner på sidan Tjänstepension. Detta görs för att du vid registreringen av Tjänstepension enkelt skall se om en viss förmån redan är registrerad.