Övrigt
Hur försäkringskorten är uppbyggda och hur registreringen på dem skall göras
Liksom övriga registreringssidor består försäkringskorten av minst två flikar. Den första fliken hanterar ålderspensioner (såvida försäkringen innehåller något sådant moment), i de andra flikarna återfinns övrig inmatning, främst efterlevandedelar.
I ett avsnitt överst på sidan finns uppgifterna försäkringsnummer, försäkringsbolag, produkt/namn och försäkringstagare. Dessa tre uppgifter påverkar inte prognosen utan finns främst för att identifiera försäkringar vid inmatning och på utskrifter.
Därefter följer ett avsnitt där försäkringens värde och hur länge den skall utbetalas anges.
Hanteringen av premier är viktig att förstå. På rena riskförsäkringar anges premiens storlek enbart för att den skall kunna presenteras på sammanställningar – premien påverkar alltså inte någon förmån. På avtalsenliga ålderspensioner görs premieavsättningar enligt de regler i det avtal som försäkringen är angiven att tillhöra OM inmatningsrutan Aktiv/Premiedragande är markerad, annars är försäkringen i fribrev och inga framtida premier avsätts. På privata försäkringar/övriga tjänstepensioner matas premien in manuellt. För dessa antas att den angivna premien är konstant fram till åldern i "Inbetalas till".
För avtalsenliga försäkringar avsätts premier retroaktivt, och det görs från den månad som är angiven i kapitaldatum. Om inget kapitaldatum finns, görs premieavsättning från idag. För privata försäkringar/övriga tjänstepensioner avsätts inga retroaktiva premier före innevarande år.
Utbetalningsålder och uttagstid kan anges med månadsprecision om det är aktiverat. Alternativen i utbetalningsåldern begränsas av kollektivavtalets regelverk samt lagstiftningen som förhindrar uttag av pensionsförsäkringar innan 55 års ålder, vilket således är den lägsta tillåtna åldern. Det finns avtal som på vissa försäkringstyper begränsar den tidigaste uttagsåldern ytterligare.
På premiebestämda försäkringar kan befintligt kapital med tillhörande kapitaldatum anges. Det är en fördel om det kapitaldatum som tillhör kapitalet anges. Då kommer framtida avkastning, avgifter och eventuella premier att tillföras från rätt tidpunkt. Premiebestämda försäkringar redovisas längst ner på sidan uppgifterna Förmån och Kapital vid pensionstidpunkten. Dessa är beräknade med övriga registrerade uppgifter som bas. Fältet Förmån har hänglåsfunktionalitet (se avsnittet ”Generella inmatningsinstruktioner”) vilken används om försäkringen om du vill ange en bestämd förmån.
I avtalen ITP1/FTP1 finns alltid minst två försäkringar och det avsätts aldrig mer än 50 procent av den totala premien på en försäkring. Därför behöver du ange hur stor andel av den totala avsättningen som skall göras på en försäkring.
Längst ner på första fliken finns ett antal kryssrutor som beskriver detaljer i försäkringen. Uppgifterna redovisas på sammanställningarna, men i övrigt påverkar de inte prognosen.
Återbetalningsskydd som tillhör en ålderspensionsförsäkring registreras på flik 2. På vissa försäkringstyper, exempelvis en ITP2-försäkring, finns andra efterlevandeförmåner och för dem anges grundbeloppet för familjepension. Särskilda efterlevandeskydd inom kollektivavtal beräknas när de väljs under "Övrig Efterlevandepension".
Om du har importerat en fondförsäkring från mislife, redovisas även de fonder som finns i försäkringen.
På den sista fliken i försäkringskortet finns möjlighet att skriva minnesanteckningar.