Sjukförmåner samt sjukersättning (förtidspension)

Sjukförmåner, till skillnad från Sjukersättning, har ingen uttalad absolut åldersgräns, utan utbetalas om en person har en anställning och inte har börjat ta ut sin ålderspension.

Sjukpenning

Sjukpenning räknas fram på den till Försäkringskassan anmälda lönen. Den sjukpenninggrundande inkomsten är kontant månadslön x 12, dock begränsad till 10,0 x prisbasbeloppet, avrundat till närmast lägre hundratal kronor. Vid beräkning av sjukpenning multipliceras därefter den sjukpenningsgrundande inkomsten med 0,97.

Utifrån detta underlag beräknas en dagersättning i hela kronor enligt Försäkringskassans regelverk. Detta omvandlas slutligen till ett månadsbelopp.

Exempel på hur man räknar ut sjukpenning vid en lön på 40.000 kr/månad:

480 000 x 0,97 x 80 % / 365 = 1.020 kr / dag
1.020 x 365 = 372.300 kr / år = 31.025 kr / Månad

Sjukpenning utbetalas normalt från den 15:e sjukdagen. Sjuklön för sjukdag 2-14 utbetalas av arbetsgivaren med 80 % av lönen.

Sjukersättning

Denna förmån hette tidigare (och kallas det ofta i folkmun) förtidspension och utges i form av sjukersättning eller aktivitetsersättning (samt i vissa fall utfyllnad till dessa förmåner i form av garantiersättning). Capitex Pension hanterar sjuk- och garantiersättning. Från 2023 utbetalas ersättningarna fram till månaden innan personen fyller 66 år.

Inkomstrelaterad sjukersättning beräknas på grundval av en antagandeinkomst. Denna utgörs av genomsnittet av de tre högsta bruttoårsinkomster som tillgodoräknats den försäkrade under en given period som närmast föregår det år försäkringsfallet inträffar (ramtiden). Sjukersättningen uppgår till 64,7 % av antagandeinkomsten. För rätt till inkomstrelaterad sjukersättning krävs att det har fastställts en pensionsgrundande inkomst under minst ett av åren inom ramtiden. Bruttoårsinkomsten utgörs av den pensionsgrundande inkomsten med tillägg för allmän pensionsavgift. Taket för respektive bruttoårsinkomst skall vara 7,5 prisbasbelopp. En uppräkning av respektive bruttoårsinkomst sker med förändringen i prisbasbeloppet t.o.m. det år ersättningen skall börja utges.

Om antalet tillgodoräknade bruttoårsinkomster enligt ovan endast uppgår till en eller två skall två respektive en bruttoinkomst upptas till 0 kr.

Ramtidens längd beror på personens ålder. För personer som är 46 år eller yngre är den 8 år, den minskar därefter successivt, för att endast vara 5 år för personer som är 53 år eller äldre.

Den årliga garantiersättningen utgörs av mellanskillnaden mellan inkomstrelaterad sjukersättning och en garantinivå. Garantinivån är 2,78 prisbasbelopp för personer som är 30 år eller äldre. För yngre personer är den lägre. Lägst är den för personer upp till 20 års ålder som har en garanti på 2,48 pbb. För personer under 30 år finns dessutom en alternativregel där de två högsta lönerna inom tre år ligger till grund för antagandeinkomsten.

Garantiersättningen påverkas slutligen av bosättningstiden i Sverige och för full garanti krävs 40 års bosättning i Sverige. Antagandetiden för framtida år påverkas av hur många år som personen hittills har varit i Sverige.